Vereniging

De Supportersvereniging FC Groningen is de officiële supportersvereniging van de club. Wij staan achter de FC in voor- en tegenspoed en proberen de club op allerlei manieren te ondersteunen. We zijn een onafhankelijk vereniging met een eigen organisatie en huishoudboekje.

We volgen de ontwikkelingen bij FC Groningen op een positief kritische manier, waarbij we het belang van supporters vooropstellen. We proberen FC Groningen dus zoveel mogelijk te helpen. Wanneer we vinden dat een bepaalde ontwikkeling niet in het belang is van de supporters of de club, trekken we aan de bel.

Oprichting en doelstelling
De Supportersvereniging FC Groningen is opgericht op 24 september 1984 door enthousiaste supporters van dé FC. In de statuten is onder meer de doelstelling van de vereniging vastgelegd. Deze luidt: ‘Het op zoveel mogelijk manieren steunen van de voetbalclub FC Groningen en het behartigen van de belangen van de supporters van FC Groningen.’

Supportershome en media
De vereniging beschikt over een groot Supportershome. Hier kun je onder het genot van een hapje en een drankje met andere supporters de wedstrijd voorbeschouwen en na afloop natuurlijk de overwinning vieren of het verlies verwerken.

Om de belangen van de supporters te behartigen is er geregeld overleg met FC Groningen op diverse niveaus. Bovendien beschikt de vereniging over een aantal juristen, die supporters bijstaan bij complexe juridische kwesties.

Leden worden via het clubmagazine d’Olle Grieze vijf keer per jaar op de hoogte gehouden van zaken die binnen de club en de vereniging spelen. Actuele zaken lees je op de website ven de vereniging. Je kunt je ook abonneren op de digitale nieuwsbrief van de Supportersvereniging.

Verenigingsjaar en ledenvergadering
Het verenigingsjaar van de Supportersvereniging loopt van 1 juli tot en met 30 juni. Tijdens de jaarlijkse Algemene Ledenvergadering (ALV), die meestal in oktober wordt gehouden, brengt het bestuur verslag uit aan de leden.

Lidmaatschap
Het lidmaatschap loopt gelijk met het verenigingsjaar. Dit betekent dat supporters voor een heel seizoen lid zijn, of voor een gedeelte, wanneer je je in de loop van het seizoen aanmeldt. Na afloop van het seizoen wordt het lidmaatschap automatisch verlengd, tenzij uiterlijk twee maanden voor het einde van het verenigingsjaar het lidmaatschap schriftelijk wordt beëindigd. Het lidmaatschap van de Supportersvereniging is alleen voor natuurlijke personen. Bedrijven of andere organisaties kunnen geen lid worden. Zij kunnen de vereniging wel sponsoren.

Contributie
De hoogte van de contributie wordt vastgesteld tijdens de Algemene Ledenvergadering. In 2016 bedraagt de contributie 17,50 euro per seizoen. Supporters jonger dan 18 jaar of ouder dan 65 jaar betalen 10 euro. Ten slotte is er nog een gezinslidmaatschap voor 35 euro per seizoen.

Aan het begin van het verenigingsjaar moeten de leden de contributie voor het nieuwe seizoen voldoen. Dit verloopt via een machtiging tot automatische incasso.