Kermis op het Stadhuis

Ik had even rust, zat lekker relaxed op de bank, bakkie erbij en pakte mijn tablet. Dat is een halve pc waar de KPN ook weer geld aan verdient. Ik drukte op de bovenste knop van de tablet en daar verscheen mijn vrouw. Even met de vinger erover heen en hoppa, ik zat zo op Google. Eerst even kijken naar het FC Groningen-nieuws. De kop pakte mij direct: “FC Groningen zwaar teleurgesteld in opgelegde kaartverkoop Twente”. “Shit,” dacht ik, “wat nu weer?” Mijn maag begon te borrelen.

Even verder lezen: “In de evenementenvergunning, die afgegeven en nodig is om een voetbalwedstrijd te mogen organiseren en spelen, wordt aan FC Groningen een beperking van de kaartverkoop opgelegd. Voor de thuiswedstrijd van donderdagavond mag FC Groningen vanaf woensdag maximaal twee kaarten verkopen aan seizoen- en clubkaarthouders en aan inwoners van de drie noordelijke provincies. FC Groningen streeft al een aantal seizoenen naar een onbeperkte kaartverkoop zonder enige beperking “. Mijn maag kromp ineen. Even verder lezen: Niet alleen FC Groningen wordt beperkingen opgelegd. De supporters van FC Twente mogen de Euroborg donderdagavond alleen bezoeken middels een verplichte buscombi. Bij de reguliere competitiewedstrijd in maart van dit jaar kon een gedeelte van de Twente-supporters nog met een autocombi naar Euroborg komen.

Ik riep mijn vrouw. “Gonnnnnn!” Die schrok zich dood en rende vanuit de keuken naar mijn plekkie. “Wat is er?” Ik zei: “De telefoon.” “Wat de telefoon?” “De telefoon, nu, ik moet direct bellen.” “Waarom?” Pff, weer typisch vrouwen. “Vertel ik straks wel, een noodgeval!” “Hier?” vroeg ze. “Nee, ik moet Hans bellen. Pak die telefoon nou even.” Hoofdschuddend bracht ze de telefoon. Ze maakte nog wel de typische vrouwelijke opmerking ‘ik zat dat spel te doen Candy Crush en nou ben ik in de war’. “Dan haal je maar wat extra levens bij je vriendin,” zei ik.

“Hans?” “Ja, met Hans.” “ Problemen?” “Ja, even wel, maar sta je in een tunnel John?” “Nee, zit even alleen in de kamer, maar dat is niet belangrijk. Hans, de kaartverkoop van Twente, daar gaat het even om.” “Ja, problemen met de kaartverloop. Heb je het gelezen?” “Ja, Hans, ik ga Peter bellen. Ik ben er even helemaal klaar mee.” “Zou ik niet doen, ze hebben zes maanden erover nagedacht mochten wij in de play-offs komen en op de dag van de kaartverkoop komen ze met maatregelen waar wij niks mee kunnen.” “Je moet alles kopiëren hè, Hans, kaartje kopen betekent kopietje van het legitimatiebewijs, ben blij dat de pc uitgevonden is Hans, anders moest het allemaal met een stencilmachine.” “Onwerkbaar met 2 dagen voorbereidtijd,” zei Hans. En een tik naar onze organisatie.” “Ik ga hem bellen, Hans.” “ Oké, moet jij weten, zei Hans.”

“Peter?” “Ja?” “Met John.” “Welke John?” “John van de Supportersvereniging.” “Ojee,” hoorde ik zachtjes iemand op de achtergrond mompelen. “Je stond laatst ook in de krant John en je was op TV.” “Ja, dat klopt Peter .” “Ik moest er wel om lachen toen”, zei Peter gemaakt joviaal. “Zou ik niet doen, Peter” “Waarom niet?” “Peter, hoe lang ben je nog burgemeester hier in de stad?” “Twee jaar nog ongeveer, John.” “Waarom nog twee jaar Peter?” “ Dan zit mijn termijn erop, John.” “ Kan je niet eerder gaan, Peter, doen trainers ook vaak.” “Waarom eerder, John?” “Heb jij die kaartverkoop zo geregeld bij FC Groningen?” “Ja, klopt, op advies van de politie.” “Op advies van Bruce?” “Bruce?,” zei Peter. Ik zeg: “Ja, Bruce van Die Har(d)en 5.” “Je bedoelt het hoofd van de politie.” Ik zei: “Ja, dat is Bruce toch?” “Ja klopt,” zei Peter.”

“De laatste, pak hem beet vijf jaren hebben jullie toch een makkie gehad bij de Euroborg?”, zei ik. “Twee op een paard, 3 stillen en twee lopende agenten per wedstrijd toch? Bijna belastingvrij. De rest regelden wij. “Ja, dat klopt,” zei Peter. “Maar er is kermis.” “Ja en? In Tilburg hebben ze de grootste kermis van Nederland. Wist jij dat tijdens die kermis Willem II al twee keer tegen Feyenoord heeft gespeeld?” “Is dat zo? “Ja, Peter. En wist jij toen jij nog in opleiding was, met studiefinanciering (mijn belastinggeld) de laatste rellen tussen Twente- en FC Groningen-supporters zijn geweest? “Zolang geleden al?” “Ja, Peter. En wist jij hoe FC Groningen tegenwoordig supporters ontvangt?” “Euuh, ja John, heb ik gehoord”, klonk het schuchter. “En wist jij Peter dat de belangenverenigingen van bijna alle supportersverenigingen hard werken om mensen op een normale manier naar het voetballen te krijgen, zowel uit als thuis, samen met de KNVB en de clubs?” Het was even stil. “Euuh, nee John, dat wist ik niet.” “Er komen een paar honderdduizend bezoekers per jaar in de Euroborg, het is niet de paddenvereniging. Dus Peter, wij werken niet per persoon per provincie want iedereen is welkom bij FC Groningen.”

Waarom heb je die vergunning pas op 14 mei ‘s middags afgegeven en tijdens het overleg in Zeist ter voorbereiding niet gereageerd op de plannen van FC Groningen? Als je een buscombi oplegt voor de tegenpartij is er geen regel te vinden dat je geen vrije verkoop mag toepassen met welke restrictie ook. Er vindt een evenement plaats in de stad waar mensen op bezoek komen. En ja, de veiligheid is belangrijk. En ja, dat kost wat meer belastinggeld dan normaal. En? Die belasting wordt allang betaald Peter, door iedereen. Dat is normaal. En dan moet je gewoon je werk doen. Het achterover leunen kunnen wij allemaal. Denk eens een beetje mee, verdiep je eens in de materie wat er in Nederland tegenwoordig op supportersgebied allemaal is veranderd. Veertig supporters van Twente hebben zich gemeld. Dat wordt dus twintig ME-ers in een busje. En je jaagt iedereen de gordijnen in.

Peter, ik weet dat je tegen de herindeling aan zit te hikken, ik weet dat het forumgebouw als een kei om je hals hangt, ik weet dat je liever vandaag dan morgen opstapt, maar doe dat dan ook of blijf nog even nadenken. Gewoon scherp blijven. “Heb je een stoeltje in de Euroborg?” “Ja, af en toe John.” “Zit Bruce bij je?” “Nee, die is al naar huis, het is drie uur, die zit in de Pasregeling, dat is hartstikke mooi als je daar in zit dan.” “PETER!! Je snapt het niet. Moet ik nu weer in de krant?” Het is geen kermis hier.

John Schurer
Voorzitter Supportersvereniging FC Groningen