Dank aan de Groningen Fanatics en nu verder

De Groningen Fanatics hebben zichzelf opgeheven. Dit naar aanleiding van een gouden regel in hun organisatie die toegepast is. Dat moet je respecteren. Dat geldt voor iedere organisatie ook bij andere supportersbewegingen. Veertien jaar hebben zij week in week uit de club gesteund. Op hun eigen manier. En daar zijn wij als supportersvereniging dankbaar voor. Natuurlijk waren er wel eens spanningen tussen ons en de Fanatics. Een andere kijk op dingen, andere beslissingen en andere verantwoordelijkheden. De Supportersvereniging doet het op zijn manier. Waar wij allemaal wel mee te maken hebben is dat iedere organisatie gerund wordt door vrijwilligers die voor nul komma nul, week in week uit en soms wel dagelijks zich inzetten om zijn club te ondersteunen. Het zijn geen mensen die achterover leunen en vertellen hoe de hele wereld in elkaar zit maar daadwerkelijk iets extra’s doen. Mensen die open staan voor nieuwe ideeën en mogelijkheden. Mensen die proberen met de tijd mee te gaan en die zeker elkaar en de club onvoorwaardelijk steunen. De club FC Groningen staat daar buiten. Het gebeurt onafhankelijk en met een eigen verantwoordelijkheid. En zo hoort het ook. Het is elkaar ook iets gunnen maar wel met een open vizier en respectvol. Het is makkelijk scoren door achterover te zitten om te vertellen wat niet goed is, mensen af te zeiken waarbij ik dan de volgende vraag altijd stel “vertel maar hoe het dan moet, neem het initiatief, waarna vaak een diepe stilte valt”. 

De kracht van een voetbalclub zit alleen maar in zijn supporters. En dan zeg ik alle supporters. Jonge mensen die een geschiedenis met de club opbouwen en de oudere supporters die de geschiedenis meenemen. Uiteindelijk moet je uitkomen op eenheid.

En juist die eenheid moeten wij met elkaar verder op en uitbouwen. Uitstralen waar je hart ligt. Uitstralen wat voor jou belangrijk is. Een eenheid waarbij Noord naar buiten toe laat blijken dat er niet met hun gesold kan worden. Vertrouwen uitstralen daarbij overslaand naar de rest van het stadion. Waarbij de oudere supporters kunnen zeggen, ze staan er weer het broeit net als voorgaande tientallen jaren. Ik wil daarbij horen want het is mijn club. De supportersvereniging staat in ieder geval open voor initiatieven en waar mogelijk ondersteuning te bieden waarbij niemand is uitgesloten. Wij gaan niet wijzen maar willen de handschoen oppakken. Niet voor onszelf maar voor de club. Want niemand is groter dan de club.

John Schurer Voorzitter Supportersvereniging FC Groningen