En de winnaar is…

Een afgang, andere woorden kan ik er niet voor vinden. Het gaat over het besluit dat onze burgemeester en de raad hebben genomen na advies van de politie Groningen om de wedstrijd FC Groningen – Everton te cancelen.

Allerlei zaken worden naar boven gehaald. Vakantietijd, te weinig mensen, bang voor calamiteiten, er komen misschien wel achthonderd Engelsen. De angst regeert. Angst voor een kleine harde kern. Angst om dit niet op te kunnen lossen. 15000 mensen een mooie wedstrijd door de neus boren door angst. Mijn god waar hebben wij het over. 25 mensen van de Groningse kant en 25 van de Engelse kant? Die harde kern ligt nu al helemaal in een deuk. Ze doen niets en hebben al gescoord. Verwijzen naar Marseille thuis? Appels met peren vergelijken. De insider weet precies wat ik bedoel.

Het betaalde voetbal is gemeten naar het aantal bezoekers al jaren één van de veiligste publieksevenementen van Nederland. Maanden, jaren zaten wij met de burgemeester en gevolg om de tafel. Praten over dit soort dingen. Wij staken onze nek uit zowel in Groningen als landelijk. Calamiteiten bij grote evenementen heb je en hou je. En die calamiteiten komen in Groningen ook voor, maar minimaal. Als je daar als politie of als politicus geen oplossing voor hebt, zelfs niet met de wet in de hand dan zou ik zeggen zoek een andere baan. Mooi weer praten kunnen we allemaal. Met de poten in de klei staan is een ander verhaal. Als het er even op aankomt en niet thuisgeven zegt meer over het bestuursorgaan Groningen dan de harde kern. Ja, laten wij het eens omdraaien. De harde kern geeft altijd thuis dat weet je, in plaats van te anticiperen ga je een wedstrijd verbieden, je kiest dan de makkelijkste weg, en tegelijkertijd zijn 15000 mensen de lul die een mooi affiche moeten missen. Top, goed gedaan ik hou mijn hart vast als wij ooit in een oorlog terechtkomen.

Vrijdagavond heb ik de burgemeester mijn mening hierover kenbaar gemaakt. Ik heb hier absoluut geen goed gevoel over. Gevoelsmatig een grote nederlaag, wat alleen maar kan betekenen een degradatie in de evenementen sfeer. Ja, de oplossing en een beetje steun moet dit keer van de mensen komen die een evenement kunnen beschermen, dat is een normale vraag. Maar dat doe je niet door het te cancelen. Een voorbeeld van verbroedering Frankrijk – Engeland deze week in Parijs. Die zingen gezamenlijk “don’t look back in anger” voor de wedstrijd. De gewone supporter en de harde kern. Wij in Groningen kunnen binnenkort  de hele Grote Markt wel als fietsenstalling gaan gebruiken. Misschien is een petitie ook nog een idee, het is risicoloos. Ik wens iedereen bij de Politie en het Groninger bestuur een fijne vakantie.   

John Schurer,
Voorzitter Supportersvereniging FC Groningen