Huldiging FC Groningen bij vierde plaats in Euroborg

Mocht FC Groningen komende zondag na de laatste speelronde als vierde eindigen in de Eredivisie – en zich daarmee rechtstreeks kwalificeren voor de Europa League – dan zal de huldiging direct na afloop in Euroborg plaatsvinden. Club en gemeente Groningen hebben hiertoe na gezamenlijk overleg besloten.

Vanwege de mei-kermis in Groningen is de Grote Markt – de plaats waar doorgaans officiële sporthuldigingen plaatsvinden – niet beschikbaar. FC Groningen heeft hiervoor begrip. In de zoektocht naar een alternatieve locatie in geval de vierde plaats wordt bereikt, kwamen zowel FC Groningen als de gemeente niet verder dan een podium op de parkeerplaats P2 voor Euroborg op maandag 16 mei.

Na bestudering van deze optie kwamen beide partijen tot de conclusie dat een huldiging van een sportprestatie als het bereiken van Europees voetbal in Groningen niet gevierd dient te worden op een dergelijke locatie. Het wordt dan niet het feestje dat supporters, vrijwilligers, sponsors, spelers, staf en medewerkers van de club en alle andere mensen die hierbij aanwezig zouden willen zijn, voor ogen hebben. Daarom werkt FC Groningen nu hard aan een draaiboek waarbij bij het behalen van Europees voetbal direct na afloop van de wedstrijd tegen PSV feest wordt gevierd in het stadion.

FC Groningen – PSV begint zondagmiddag om 14.30 uur in een volledig uitverkochte Euroborg. FC Groningen moet deze wedstrijd zelf winnend afsluiten en vervolgens dient AZ, de enige overgebleven concurrent voor de vierde plek, te verliezen van FC Utrecht in Stadion Galgenwaard. Alleen in dat geval is FC Groningen verzekerd van de vierde plaats in de Eredivisie en deelname aan de Europa League in het seizoen 2011/2012.

Slaagt dit scenario niet, dan neemt FC Groningen deel aan de play-offs. Ook de winnaar van dit toetje in de Eredivisie verdient een Europees ticket. Mocht FC Groningen via die weg Europees voetbal weten te realiseren op zondag 29 mei, dan zullen club en gemeente Groningen gaan werken aan een officiële huldiging op de Grote Markt.

Bron: FC Groningen