Bestel boek over bekerwinst FC Groningen met korting


In een nieuw boek beschrijft journalist en FC-fan Robert Visscher hoe supporters van FC Groningen deze dag van de bekerfinale hebben beleefd. Je kunt het nu alvast bestellen tegen een aantrekkelijke actieprijs. Erwin Koeman schrijft het voorwoord.

Met spandoeken versierde viaducten, trekkers die van Groningen naar Rotterdam reden en dolgelukkige supporters die elkaar na de 2-0 winst in de armen vlogen. De bekerfinale van 2015 is één van de meest bijzondere momenten uit de geschiedenis van de Trots van het Noorden. ‘Daarom verdient het een boek. Er zijn zoveel mooie verhalen te vertellen over hoe supporters deze dag beleefden’, zegt auteur Robert Visscher, die onder meer werkt voor dagblad Trouw en d’Olle Grieze, het magazine van de supportersvereniging.

Hij noemt als voorbeeld de vijf trekkers die de ruim 250 kilometer naar de Kuip aflegden. ‘De boeren reden over kleine weggetjes en deden er zo’n tien uur over om Rotterdam te bereiken. Ik beschrijf in het boek wat ze allemaal meemaakten, zoals een politie-auto die naast ze kwam rijden en hoe ze naast de Kuip overnachten’, zegt Visscher.

Eén van de trekkers die de reis naar Rotterdam aflegde op de dag van de bekerfinale (Foto: Boerenbox)

En er is zelfs nog een liefdesverhaal. Supporter Laura vierde op de Grote Markt feest na de overwinning en kon daar haar ogen niet af houden van iemand die wel heel erg op aanvoerder Maikel Kieftenbeld leek. Die avond zoenden ze voor het eerst. ‘Ze trouwden in november en maakten hun trouwfoto’s in de Euroborg. Ze hebben ook een dochtertje, die er zonder de bekerfinale niet was geweest.’

In het boek zijn nog veel meer van dit soort opmerkelijke verhalen te vinden. Want heel Groningen en Rotterdam stond op z’n kop. Het boek gaat over slechts een dag, maar dan wel een heel belangrijke dag uit het leven van een FC-supporter. Tegelijkertijd gaat het ook over zoveel meer. Want hoe is het als je supporter bent van een club die eigenlijk nooit een prijs wint en dan toch de beker pakt? Visscher schrijft het in samenwerking met de supportersvereniging. Erwin Koeman schrijft het voorwoord. ‘Hij reikte de beker uit tijdens de finale en is natuurlijk een clubicoon.’

Bestel het boek alvast via deze link voor de actieprijs van 17,95 euro. Deze speciale prijs is geldig tot en met 18 juni, daarna kost het 22,95. Het boek zal 3 mei 2020 verschijnen, precies vijf jaar na de bekerwinst.

Lees hier een uitgebreider verhaal over de totstandkoming van het boek in dagblad Trouw.