Pokeren met de FC

In het seizoen 2020-2021 eindigden we op een zevende plaats met 50 punten. Een topprestatie, want het salarisbudget was toen nog een stuk lager dan dit seizoen. Een groot aantal spelers vertrok echter, waaronder een aantal bepalende. Sergio Padt, Ko Itakura, Azor Matusiwa, Gabriel Gudmundsson en Ahmed El Messaoudi. Arjen Robben stopte. Er voor in de plaats kwamen Peter Leeuwenburgh, Radinio Balker (helaas meteen voor een seizoen geblesseerd geraakt), Neraysho Kasanwirjo, Michael de Leeuw, Marin Sverko, Cyril Ngonge, Yahya Kalley, Laros Duarte en Daleho Irandust. In de winter kwamen daar nog Emmanuel Matuta en Melayro Bogarde bij. Ondanks het verlies van de dragende spelers kwam er een nieuwe doelstelling voor de technische staf onder Danny Buijs. Er moesten meer dan 50 (!) punten behaald worden, de amusementswaarde moest minimaal 10 wedstrijden een 7 zijn (wordt gemeten middels een enquête), het aanvalsspel moest verbeteren (gemeten via expected goals voor) en men moest waarde creëren door jonge spelers beter te maken.

Al snel werd duidelijk dat deze nieuwe selectie minder goed was dan de vorige en het tijd zou kosten voor de, vooral jonge, spelers om te groeien naar het niveau dat FC Groningen wil. Danny Buijs, maar ook analisten, media en supporters, gaven dat regelmatig aan. In plaats van dat te erkennen, moest Danny zijn mond houden want de selectie was goed genoeg voor het linkerrijtje volgens technisch directeur  Mark-Jan Fledderus. Nadat bekend werd dat de contracten van Danny Buijs en Adrie Poldervaart niet verlengd werden, werd door  Fledderus tegen de supportersgeledingen gezegd dat het in het seizoen 2022-2023 goed zou gaan komen onder de nieuwe trainer Frank Wormuth. Zeven wedstrijden voor het einde speelden we ons veilig en uiteindelijk eindigden we vorig seizoen op 36 punten. Twee punten boven het gedegradeerde Heracles. De laatste zeven nederlagen hadden een signaal moeten zijn over de kwaliteit in de selectie. Het werd weg gezet als kwaliteitsgebrek van de technische staf of gebrek aan chemie tussen deze staf en de spelers.

Het huidige seizoen begon en men riep van een nieuw elan en een nieuw begin. We zouden een topjaar gaan beleven en de play-offs voor Europees voetbal halen was de doelstelling. Het voetbal zou sowieso sprankelender worden. We weten allemaal hoe het met Wormuth is afgelopen. Hij werd ontslagen na 3 overwinningen in 14 wedstrijden. Michael Verrips, Florian Krüger, Isak Määttä, Liam van Gelderen, Ragnar Oratmangoen, Nordin Musampa en Joey Pelupessy werden dit seizoen aangetrokken. Ricardo Pepi werd gehuurd en Ramon Lundqvist keerde terug. Daar tegenover stond o.a. het vertrek van Jorgen Strand Larsen, Bjorn Meijer, Michael de Leeuw, Bart van Hintum en Mo El Hankouri. Romano Postema werd verhuurd.

De winterstop begon op plaats 15, met 12 punten uit 14 wedstrijden. Met 34 punten kun je nog degraderen, dus de tweede seizoenshelft zal beter moeten. Maar er is begonnen met een 1-0 nederlaag tegen directe concurrent Excelsior. Met een onervaren hoofdcoach (die niks te verwijten valt en al het vertrouwen verdient), een assistent en twee selectiespelers minder (Cyril Ngonge en Emmanuel Matuta) en een dragende speler die langere tijd uitgeschakeld is (Laros Duarte). Sowieso zes geblesseerden. Waardoor we gisteren met vier jeugdspelers speelden. Iets waar je ontzettend trots op mag en moet zijn. Maar die normaal gesproken in een elftal moeten komen waarin ze rustig mee kunnen spelen en groeien. En niet meteen al de kar moeten trekken zoals gisteren.  

Bij zijn presentatie als technisch directeur legde Mark-Jan Fledderus uit dat zijn ideale samenstelling van een selectie bestaat uit een stuk of 5 jonge talenten die aan het eerste mogen ruiken en af en toe eens invallen, 7 spelers tussen de 20-24 die kunnen groeien en uiteindelijk een goede waarde opleveren, 7 spelers tussen 25-28 die sterkhouders in de ploeg zijn en een paar routiniers (ik heb de aantallen niet helemaal exact meer, maar zo ongeveer). Gisteren speelden we met 3 basisspelers boven de 21 jaar. Er is door Fledderus dus een selectie samengesteld die niet overeen komt met zijn eigen ideaal. Die totaal niet in balans is. Vooral in de oudere categorieën missen we spelers. Een andere doelstelling van Fledderus was dat FC Groningen de meeste fitte ploeg in de eredivisie zou zijn. Tegen Excelsior hadden we zes blessures en leek het in de tweede helft of de thuisploeg een stuk fitter was. Ik ken de cijfers niet, maar ik vraag me of hoe fit we zijn in tegenstelling tot andere clubs. Twee jaar geleden moest er ingegrepen worden in de jeugdopleiding. Daar werd niet goed gecommuniceerd en was veel onvrede volgens Fledderus. Nu zijn we juist afhankelijk van die jeugdopleiding. Anders was er gisteren niet eens een complete selectie geweest. Zo slecht was die dus niet als ik naar de prestaties van Valente, Blokzijl en van Bergen kijk.

Ik hou mijn hart vast voor wat gaat komen. Fledderus heeft nog drie weken de tijd om echte versterkingen te halen. Dat moeten spelers zijn die meteen mee kunnen doen, want de wedstrijden komen in snel tempo, waarbij eind januari cruciaal is. Er is geen tijd voor groeibriljantjes, talenten die nog moeten rijpen etc. Het moeten kanjers zijn. Die zorgen dat de spelers die er nu zijn beter worden en zich aan hen kunnen optrekken. Huur, koop, boeit niet. Maar die hadden er wat mij betreft al moeten zijn. Het is een andere markt waarin gescout moet worden. Ervaren spelers, hoger niveau. Mag ook wat kosten, want het geld is er. Ik hoop dat die markt goed in beeld is. En het netwerk. Zo niet, vraag hulp van mensen die Groningen kunnen en willen helpen. Zet ego’s aan de kant. Probeer niet je gelijk te halen ten koste van de club. Want het is cruciaal.   

Op 10 november hebben we een spoedoverleg gehad met de directie waarin we onze zorgen als supportersgeledingen hebben geuit. Daarbij ook alle ontvangen mails van supporters meegenomen. Vervolgens is er nog een overleg in december geweest. Er is toegezegd dat er stappen zouden worden ondernomen, waaronder het mogelijk aantrekken van 2 à 3 versterkingen. Daar is al twee maanden de tijd voor geweest, maar het blijft angstvallig stil. Men wil geen paniekaankopen doen. Dat snap ik. Maar niks doen is pokeren met de club. De druk ligt nu niet bij de staf of selectie, maar bij de technisch directeur. Dit is zijn selectie en die is niet goed genoeg. Geen gezeur meer over negatieve media en supporters, in de spiegel kijken en de beloftes waar maken.      

John de Jonge

Voorzitter SV FC Groningen