Brief SV aan RvC over situatie FC Groningen

Groningen, 9 januari 2023

Beste RvC-leden,

Hierbij ontvangt u deze brief met bijgevoegd het stuk dat we vandaag als Supportersvereniging FC Groningen geplaatst hebben. Dit vanwege de uitermate zorgwekkende situatie waarin onze club zich bevindt. Wij zien ook geen verbetering als er niet 2 à 3 echt goede versterkingen bijkomen. 

Vorige week hebben we onze zorgen kenbaar gemaakt aan Wouter Gudde. We willen ons echter ook tot jullie richten. Over het functioneren van Wouter Gudde zijn wij zeer tevreden. Hij heeft de club financieel goed op de rit gekregen, waardoor we stappen kunnen maken en bovendien ondersteunen we zijn toekomstvisie op de club. Ook de samenwerking op supportersgebied verloopt uitstekend. Als RvC toetsen en adviseren jullie de directie en gezien jullie achtergronden heeft Wouter een groot klankbord. Daarom verbaast ons de vooruitgang op deze gebieden ook niet.

Maar zonder jullie kwaliteiten in twijfel te trekken vragen we ons wel af of dit op voetbaltechnisch gebied ook zo is? Er is geen RvC-lid die uit het werkveld betaald voetbal komt. Is de spelersmarkt bij jullie in beeld? Hoe het werken met spelersmakelaars gaat? Wat gangbaar is in de voetbalwereld? Connecties en netwerk op voetbaltechnisch gebied? Ideeën over de samenstelling van een selectie? 

Bij ons rijst dan ook de vraag hoe jullie het technische beleid van de club toetsen? Of daar als klankbord dienen? Want in onze ogen gaat het namelijk niet goed en dat is slechts licht uitgedrukt. We hebben slechts drie wedstrijden gewonnen van de laatste 22. We staan 1 punt boven de degradatiestreep. Degradatie zal al het goede werk van Gudde teniet doen. 

Vorige week hebben we bij Wouter Gudde aangegeven geen vertrouwen te hebben dat Mark-Jan Fledderus het tij kan keren. Om meerdere redenen. 

Aankoopbeleid

Er wordt veel gepronkt met de verkoop van Gudmundsson en Strand Larsen. Heeft hij dan ook prima gedaan. Maar Gudmundsson is verkocht als verdediger en niet als de aangetrokken aanvaller. Is dit dan misschien niet meer de verdienste van de technische staf? We hebben een lijst bijgevoegd van alle spelers die aangetrokken zijn onder Fledderus. Kijk samen eens of ze geslaagd zijn of niet.

Ranglijst

Twee seizoenen geleden haalden we 50 punten. Vorig seizoen 36 en nu staan op een gemiddelde van minder dan één punt per wedstrijd. Dit ligt niet alleen aan de trainers, maar vooral aan de samenstelling van de selectie. Hij is daar eindverantwoordelijk voor. 

Onrust medewerkers

Er is veel onrust onder medewerkers geweest die onder Fledderus vallen. Het hele rijtje hoeven we niet op te noemen. Als TD moet je met personeel om kunnen gaan, dat hoort bij de functie. Als directeur ben jij verantwoordelijk voor de werksfeer.

Onrust spelersgroep

Ngonge, Kasanwirjo, Abraham en zijn hond. Die verhalen gingen al zo lang rond en er is pas ingegrepen toen de vuile was op straat lag. En vervolgens werd de media geboycot, terwijl je zelf als TD in de spiegel moet kijken waarom er niet eerder is ingegrepen. 

Vertrokken spelers

Wij spreken heel veel oud-spelers en andere ex-medewerkers van FC Groningen. Bijna iedereen is vervelend weggegaan en ze willen niet terug komen zolang Fledderus voor de club werkt. In de voetbalwereld gaat zoiets ook snel rond. Ook met andere clubs is de verstandhouding niet meer zo lekker. Dit is een behoorlijke reputatieschade voor de club.

Media

Zijn uitlatingen in de media zijn op zijn zachtst gezegd niet altijd handig. Ook die schaden de club. Veel supporters spotten nu met deze uitspraken. Doet de club niet goed. Ook het altijd negatief noemen van dezelfde media gooit olie op het vuur.

Een hele opsomming. Waardoor wij niet het vertrouwen hebben dat Fledderus nu wel de man moet zijn om miljoenen te investeren in spelers, waarvan we moeten hopen dat deze ons dan in de eredivisie houden. Maar als er niets gehaald wordt, hebben we ook een groot probleem, omdat de selectie gewoon niet goed genoeg is.

Wij hebben voor nu een tweeledig verzoek aan jullie. 

1) Schakel alle kanalen en netwerken in om mee te kijken welke versterkingen aangetrokken moeten en kunnen worden. Dit moet heel snel, de transferperiode is zo voorbij en we hebben dubbele weken. Laat Fledderus het niet alleen doen.

2) Evalueer na de transferdeadline het functioneren van de TD, zoals wij dat op afstand doen. Misschien zien wij het verkeerd, jullie zitten er dichter bovenop. Vraag desnoods onafhankelijk advies van mensen uit de voetbalwereld. 

Voor de langere termijn willen we jullie vragen te onderzoeken of, bij vervanging of uitbreiding van leden van de RvC, een zetel voor iemand met specifiek voetbaltechnische know how mogelijk is. Lijkt een goede aanvulling op het brede spectrum dat de RvC als achtergrond heeft.

Wij willen nadrukkelijk niet op jullie stoel gaan zitten of op die van de directie. Beleid controleren en toetsen is aan jullie. Maar wij, als SV en veruit de meeste supporters, houden onze hart vast voor de sportieve toekomst van onze prachtige club.

Namens het bestuur van de SV FC Groningen

John de Jonge, voorzitter 


Aankopen onder Mark-Jan Fledderus

2019 -2020 zomer

Azor Matusiwa

Gabriel Gudmundsson

Ramon Pascal Lundqvist

Sam Schreck

Marco van Duin

Bart van Hintum

Charlison Benschop

Nicklas Strunck Jakobsen

Ahmed El Messaoudi

Joel Asoro (huur)

Jan de Boer

2019-2020 winter

Görkem Can

Daishwan Redan (huur)

2020-2021 zomer

Wessel Dammers 

Arjen Robben

Damil Dankerlui

Patrick Joosten

Nigel Bertrams

Jorgen Strand Larsen

Miguel Angel Leal (huur)

Alessio Da Cruz (huur)

2020-2021 winter

Mike te Wierik

Paulos Abraham

Per Bratveit (huur)

2021-2022 zomer

Peter Leeuwenburgh

Radinio Balker

Michael de Leeuw

Marin Sverko

Cyril Ngonge

Lucas Gomes

Sebastian Tounekti (huur)

Yahya Kalley

Laros Duarte

Daleho Irandust

Elias Olsson (huur)

2021-2022 winter

Melayro Bogarde (huur)

Emmanuel Matuta

2022-2023 zomer

Florian Krüger

Isak Määttä

Liam van Gelderen

Ragnar Oratmangoen

Nordin Musampa

Joey Pelupessy

Ricardo Pepi (huur)

Michael Verrips (huur)