FC Groningen verbolgen over behandeling uitsupporters in Kerkrade

Directie en management van FC Groningen zijn verbolgen over de schandalige en onvriendelijke manier waarop de 172 uitsupporters van FC Groningen gisteren zijn behandeld door stewards van Roda JC. Helaas betreft het hier geen incident. De afgelopen jaren werden supporters van FC Groningen vaker zeer ongastvrij ontvangen bij het Parkstad Limburg Stadion. Juist daarom waren in het voortraject goede afspraken gemaakt met Roda JC over een gastvrije ontvangst, maar bij de poorten van het uitvak werden die door de stewards van de thuisclub aan hun laars gelapt. Algemeen directeur Hans Nijland heeft de Limburgse club vanmorgen een e-mail gestuurd waarin hij namens FC Groningen zijn ongenoegen uit. In overleg met FC Groningen publiceren wij deze e-mail integraal op onze website. Later op de dag komt ook voorzitter John Schurer van de Supportersvereniging terug op deze kwestie.


Hieronder de e-mail van Hans Nijland aan Roda JC:

————————————————————————————————
Van: Hans Nijland
Aan: Roda JC
Onderwerp: behandeling supporters FC Groningen

Geachte directie,

Met deze e-mail vraag ik aandacht voor het volgende.

Voorafgaand, tijdens en na de wedstrijd zijn onze 172 supporters die de moeite namen om helemaal af te reizen naar de wedstrijd schandalig door jullie organisatie behandeld. In verband met eerdere incidenten in de afgelopen jaren bij Roda JC, was door onze organisatie extra energie gestoken in de voorbereiding en uitvoering van deze wedstrijd. Ook al omdat de supportersgroepering, de Groningen Fanatics, hun 10-jarig bestaan vierden.

Tijdens het vooroverleg en in de verdere aanloop naar deze wedstrijd zijn, tot in detail, zaken besproken om eventuele problemen te voorkomen.

De groep Groningen Fanatics heeft veel tijd en energie gestoken om een super sfeeractie voor te bereiden, de brandveiligheid certificaten waren ruim voorafgaand aan de wedstrijd via de mail verzonden. In de bus heeft het bestuur van de Fanatics met alle supporters in de bus afgesproken om niets negatiefs of wat dan ook tegen de stewards van u te zeggen. De supporters hebben zich dan ook meer dan keurig gedragen. Dit alles om te voorkomen dat HUN jubileum verpest zou worden door jullie organisatie.

Aangekomen bij het stadion werd door NIEMAND van de stewards ook maar 1 supporter van ons welkom geheten, sterker nog er kon geen enkele lach of goedemiddag af. De enige communicatie die er wel was, was wat er niet mocht.

De materialen van de sfeeractie mochten niet naar binnen. De sfeeractie zou niet aangemeld zijn en daarom mocht het megadoek in eerste instantie niet naar binnen, sfeervlaggen werden geweigerd terwijl dit letterlijk op papier stond in het vooroverleg, leden van het supportersproject – nota bene medewerkers van ons – werden niet toegelaten, panisch werd er gereageerd toen ik samen met een cameraploeg het uitvak wilde bezoeken om de jubilarissen te feliciteren en zo kunnen we nog wel even door gaan.

Vaak wordt er door de clubs gesproken over normalisering richting gemeente en overheid, echter wanneer wij als clubs op deze manier met onze supporters omgaan, hebben we geen enkel recht om met anderen hierover te spreken, wanneer we niet met onszelf beginnen.

Door jullie veiligheidscoördinator Hermans werd in de pauze excuses aangeboden voor deze manier van handelen, maar daar kopen wij op dit moment niets voor. Een 10-jarig jubileum doe je de volgende dag niet over en voor dat we weer de uitwedstrijd spelen zijn we misschien een jaar verder.

Deze manier van omgang met onze supporters is absoluut onacceptabel, amateuristisch en toont totaal geen respect naar supporters die de moeite nemen om in totaal ca. 700 kilometer te reizen om jullie evenement te bezoeken. Wij vinden het belangrijk om bovenstaande onder jullie aandacht te brengen en zouden het zeer gepast vinden als er vanuit Roda JC een gepaste reactie zou komen richting onze supporters.

Hoogachtend,

Hans Nijland, Algemeen Directeur FC Groningen

————————————————————————————————

20 gedachten over “FC Groningen verbolgen over behandeling uitsupporters in Kerkrade”

 1. Hey,

  ik ben zelf ook supporter van fc groningen en ik vind het onacceptabel wat roda jc hier gisteren heeft gedaan.
  ze zouden er absoluut wat aan moeten doen.

 2. Helaas is dit niet een incident. Ook wij als thuissupporters worden vaak als dorpsidioten behandeld. Daarom een welgemeend excuus, namens alle Roda-supporters. Gefeliciteerd met jullie lustrum!

 3. Dit is inderdaad niet de manier hoe we met elkaar om zouden moeten gaan. Je kunt het de ‘Josti’s”helaas niet verwijten,daar dhr.Hermans zelden tot nooit fatsoenlijk deze gasten inlicht.Dat diezelfde heer Hermans dan ook nog zijn excuses komt aan bieden aan jullie supporters is typerend voor hem. Krijgt dhr.Hermans tegenspraak,dan is hij niet te beroerd om gelijk stadionverboden uit te delen(vooral aan de eigen RODA jc_supporter).Dat deze heer dan ook nog mooi weer komt spelen en zijn “oprechte excuses” komt aanbieden is echt in en in triest.

  Ik vind sowieso dat supporters te veel als criminelen worden behandelt door de lokale driehoek in Zuid-Limburg. Hier hebben wij als thuissupporter dus wekelijks mee te maken.

  Benieuwd of er nog enige reactie volgt…. Zou wel zo netjes zijn ,aangezien jullie ongetwijfeld mooie sfeeractie nu vermazzeld is.

  Met vriendelijke groet
  Jeroen.

 4. Wij Willem II supporters zijn er ook al een aantal keer niet zo vriendelijk behandeld!

  Hoe het er in Kerkrade aan toe gaat met de uitsupporters kan ECHT NIET!

  Against Modern Football,

  groeten uit Tilburg

 5. Treurig om dit te moeten lezen! Vind dat onze stewards zich diep moeten schamen! Wij supporters vinden het erg jammer dat jullie sfeeractie tbv jullie 10 jarig bestaan nu niet heeft kunnen plaats vinden. Hopende op een passend gebaar vanuit ons Roda richting jullie en jullie club!

  Hierbij alsnog gefeliciteerd!

 6. Geachte Groningen supporters,

  met het schaamrood op de kaken wil ik jullie alsnog feliciteren met jullie jubileum. Bij Roda gebeuren er wel meer dingen die niet door de beugel kunnen. Zo is het mogelijk om een volledig vak van Ajax supporters te laten plaatsnemen op de gezinstribune en niet in het uitvak. Bij Roda begrijpt men gewoon niet dat men niet meer kaarten moet verkopen dan dat er plaatsen zijn. Het is dus gewoon mogelijk om tussen gezinnen met kinderen te gaan zitten hetgeen ik onacceptabel vindt. Iedere supporter wil zich veilig voelen, zowel van de thuis alsook de uitspelende vereniging. En wat betreft Dhr Hermans, die man naait idd supporter van zijn eigen club. De stewards moeten zich rot schamen. En als men dan al met voorbedachte rade de supporters opwacht en er nog geen vriendelijk woord vanaf kan? Tja, waar zjin wij dan mee bezig. Deze mail zal de festiviteiten die jullie in gang hadden gezet niet meer goed maken en hoop op een passende reactie van Roda richting jullie. Heel veel sportief succes en ik ben er komend jaar in Groningen bij. wij werden tenminste normaal behandeld. Laat dit een voorbeeld zijn voor de Roda J.C. stewards!

 7. Excuses namens de Roda supporters , wij maken geregeld hetzelfde mee en worden zelfs genaaid door onze eigen stewards.

  Schandalig dit !!!

 8. excuses voor zoveel ongemak.
  Dit maken onze supporters wekelijks mee

  alsnog gefeliciteerd

 9. Echt belachelijk hoe de fans van Groningen zijn behandeld. Ik vind dat ze gewoon hun 10jarige bestaan kon vieren! En als ze dat na goed overleg enz hebben geregeld. Vind ik dat de stewards niet zo moeilijk moeten doen. En de uitsupporters moeten ook met respect behandeld moeten worden!! Maar ik feliciteren Groningen fans met hun 10jarige bestaan. Gr. Pim (ajaxfan)

 10. Als NAC-Breda-supporter moet ik zeggen dat de voorzitter van FC Groningen een prima verhaal op papier heeft gezet. Het is te hopen dat er ook een officiele reactie van Roda zal volgen.

  Op de site van de NAC-supporters staat ook nog vermeld dat men in Groningen altijd uitstekend wordt ontvangen en dat zelfs NAC daar een voorbeeld aan mag nemen. Hans Nijland, jij bent een prima voorzitter. Chapeau !

 11. Kan me alleen aansluiten bij het commentaar van de overige Roda-supporters. Gefeliciteerd met jullie jubileum, welgemeende excuses voor het feit dat de clubjosti’s jullie actie verprutst hebben, en aan de mensen van Roda: Als jullie dit lezen, doe er eens iets aan! Ook de thuissupporters moeten zich regelmatig de grootst mogelijke onzin laten welgevallen. Kan me goed voorstellen dat mensen hiervoor niet naar het prachtige stadion willen komen.

 12. Schandalig en helaas zijn jullie niet de enige club waar ik achteraf van hoor dat men bijzonder slecht behandeld is door onze stewards. Wij geven dit soort signalen zoveel als mogelijk door tijdens veiligheidsoverleggen, maar dit iswat mij betreft toch echt de druppel. Dit kan en moet radicaal anders. Ik pleit voor gratis tickets o.i.d. Voor de gedupeerden. Koop je nu niks voor, dat weet ik ook wel, de wedstrijd krijg je er niet meer mee terug, maar met gewoon excuses kom je er ook niet als Roda JC.
  ik wil jullie via deze weg toch van harte feliciteren met jullie jubileum. Ik vond het doek bijzonder fraai in ieder geval! Op naar de volgende tien jaar en hopelijk ook in Kerkrade op een normale manier!

 13. Belachelijk hoe de FC Groningen fans behandeld zijn geworden. Vooral als je een 10 jarig jubileum wilt vieren en van te voren ook alles op papier hebt laten zetten.

  Helaas zijn onze stewards (van Roda JC) die grootste “losers” die er bestaan. Typisch gevalletje van thuis niets te zeggen, dan maar supporters pesten.

  Namens de Roda Supporters: Jullie zijn altijd welkom in ons stadion! Nooit problemen gehad met jullie, dus ook geen reden om zoiets belachelijks te doen.

  Gr een grote roda fan.

 14. Mooie groep, mooi doek in Kerkrade. We zijn we anders gewend. Gefeliciteerd met het jubileum. Tragisch dat jullie in het gastvrije zuid limburg alweer als melaatsen behandeld zijn. Zo zijn wij niet, zo zijn alleen de machtswellustelingen die op zondag een geel hesje aan mogen trekken met een IQ van een vaas. Forza Roda, Forza The Scene!

 15. Doet me erg goed dat er van veel clubs positief wordt gereageerd naar FC Groningen. Mooi dat het zo ook kan. Respect!

 16. Groningen,

  Wees blij met Hans Nijland iemand die voor jullie op komt chapeau voor hem en wat ontzettend slecht van RODA…. Maar laat het dit weekend maar eens lekker spoken in Groningen dan maken we er een mooie pot van dit weekend..

  See you there…

 17. Bij de uitwedstrijd van ons NAC in Kerkrade ging het ook al niet van een leien dakje, frustrerend om te zien dat er zo met goedwillende supporters wordt omgesprongen.

  Erg mooi om te zien dat een voorzitter het dan voor zijn supporters opneemt en dat op niet mis te verstane wijze communiceert aan de club in kwestie, chapeau. Daar kunnen velen een voorbeeld aan nemen. Er wordt te vaak voorbij gegaan aan het feit dat de supporters nog altijd degenen zijn die het betaald voetbal mogelijk maken.

 18. Dit treft inderaad niet alleen de uitsupporters, ook thuissupporters worden als beesten behandeld. Ik kom iedere wedstrijd met een vlag met een stok van 1.15 meter binnen en heb iedere wedstrijd weer op nieuw gezeik ermee dat de stok maar één meter lang mag zijn. Ook word ik vaker gefouilleerd (alsof ik crimineel ben; i.p.v. goeiendag te zeggen houdt de steward een hand voor me en mompelt ‘even fouilleren’ en begint me te fouilleren zonder dat ik zelf iets heb kunnen zeggen) en wordt de buis van de vlag gecontroleerd. Toen ik een keer vroeg wat hier de reden achter was kreeg ik als antwoord dat dat was zodat er geen vuurwerkbommen mee het stadin in worden genomen. Diezelfde wedstrijd gaat er op de westtribune een bom af die nog harder klikt dan de bommen die in de oorlog gebruikt worden.
  Om alles een beetje samen te vatten, het veiligheidsbeleid bij Roda is dieptriest en heeft alles behalve iets met veiligheid te maken. Deze stewards zorgen er alleen maar voor dat de sfeer in het stadion wordt verziekt. Doe er wat aan, roda!

Reacties zijn gesloten.